Iz tipkovnice IT-jevca
Iz tipkovnice IT-jevca
Online
online counter
Anketa
Da li koristite SmartPhone?


Anketa
Da li je CloudCOmputing budućnost?RSS
Disclamer - Copyright
Svi tekstovi su plod iskustva, razmišljanja i pisanog izričaja autora bloga, te su kao takvi zaštićeni autorskim pravima. Ukoliko želite objaviti članak ili dio nekog članka u tiskanom ili online izdanju, kontaktirajte me mailom ili privatnom porukom na blogu
 
Blog
subota, kolovoz 29, 2009
 
Pozdrav svima, nažalost jučer između montiranja lajsnica za laminat i pregledavanju voćkica po vrtu nikako se nisam mogao odlučiti za temu. Pisao bih o svemu ali ništa me nije baš onako jako, jako privuklo. Ispijajući prvu kavicu danas ujutro odluka je pala.
Tema je Windows 7, najnovije od Microsofta.
 
Kako vjerujem da u nekima od vas čuči jedan mali techno-freak, Windows 7 je sigurno jedna od stvari na "must have" listi. Vjerojatno ste čuli da je Windows 7 već izašao. I dobro ste čuli. Iako je kao službeni datum izlaska Windowsa 7 objavljen 22.10.2009, Enterprise korisnici i korisnici MSDN i Technet pretplata već su stavili šape na njega (19.08 i 12.08.2009). U čemu je trik? Pa u tome što su ga korisnici pretplata i enterprise korisnici "skinuli" sa službenih Microsoft stranica ili su naručili medij koji stiže u nekoj "bezveze" plastičnoj košuljici. Ostatak svijeta će Windowse 7 dobiti u lijepoj šarenoj plastičnoj kutijici sa hrpom prospekata i ostalih điđica. Treba vremena za to sve spakirati i poslati u sve dijelove svijeta. Naime službeni datum vrijedi za cijeli svijet. Negdje 01.07.2009 RTM mediji su preplavili svijet. RTM je Release To Manufacturer. Dakle proizvođači računala, oni koji imaju pravo stavljati Microsoftovu naljkicu "Designed For" na svoj hardveraj, su dobili medije. Uskoro ćemo u prodaji moći kupiti računalo sa predinstaliranim Windowsima 7.
 
 
E sada, što je to zapravo novo kod Windowsa 7?
 
Za one koji nisu koristili Vistu novo je sve. Potpuno se promijenilo grafičko sučelje i filozofija pristupa nekim stvarima. Kao prvo tipka start više ne postoji, zamijenio ju je krug sa Windows logom. Taskbar se pomalo promijenio i djeluje puno učinkovitije i korisnije. Sada napredak nečega što downloadate ili učitavate možete vidjeti na samom taskbaru. UAC je sada "popravljen" i ima više nivoa koje možete odabrati. Desktop možete vidjeti ako odvučete miša u donji desni ugao. Poboljšan je i device manager (hrvatska verzija – upravitelj uređaja). Sve je kao naj-haj.
 
 
Kako sam imao priliku testirati Windows 7 u ranoj fazi, a koristio sam Vistu neko kraće vrijeme nemogu ne reći da sam stekao dojam da Windows 7 nije ništa drugo nego "popravljena" Vista. Naime Vista je bila gladna resursa vašeg računala, i nikako je niste mogli "nahraniti". Windows 7 djeluje puno "sitije", odnosno manja je njegova glad za tim resursima. Čak i u preporučenim konfiguracijama za korištenje specifikacija je osjetno "slabija" nego kod Viste. Programeri bi vjerojatno rekli da je netko sjeo i "optimizirao" kod. No da ne pljuckamo više generalini dojam Windowsa 7 je vrlo dobar - za sada.
 
 
Jednu stvar ne mogu ne naglasiti, a to je "magični" UAC. UAC (User Account Control) je odlična zamisao. Većina kućnih korisnika kada se logira na računalo ima administratorska prava. Kod Windowsa XP taj "propust" su iskorištavali razni maliciozni kodovi te su se pokretali kako god su htjeli. Vista je donijela UAC kao rješenje. Korisnik se iako ima administratorska prava logira na računalo kao običan korisnik (ne doslovno ali neka bude tako). Kada želi pokrenuti neku instalaciju ili neki program koji zahtijeva administratorske ovlasti javlja se UAC koji traži elevaciju, odnosno potvrdu da se smije pokrenuti sa admin ovlastima. Sustav je zamišljen tako da baš sam korisnik mora kliknuti na to da se slaže s tim. Za sada nije moguće napraviti emulaciju klika u tom prozoru. To nam smanjuje broj napada na naše računalo. Ukoliko sami nismo pokrenuli neku instalaciju ili program a UAC nam se javi stvari su jasne.

 
 
Kako će to izgledati kada se Windows 7 popularizira vidjeti ćemo. Vista je neslavno završila i svijet se vratio na XP. Teško je zapravo i nezahvalno prognozirati sudbinu Windowsa 7. Osobno mislim da bi mogli uspjeti tamo gdje Vista nije, ali vrijeme će pokazati.
 
Na samom kraju ne mogu si ne postaviti pitanje?
 
Da li je Windows XP konačno dobio dostojnog nasljednika?
 
 
 
itzasve @ 11:52 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare